Beretning fra hovedbestyrelsen 2. april 2025
Dato: 2. april 2025 Beretning 2024/2025
Indledning:
Så er det igen blevet tid til at gøre status for arbejdet i vores fagforening, Politipensionisternes Landsforening.
Der har været god aktivitet i året som er gået siden sidste generalforsamling. Vi har således afholdt 2 hovedbestyrelsesmøder, 4 FU-møder, 2 ordinære møder med Politiforbundet og 1 møde i vores interne OK26-udvalg. Herudover har der været afholdt 2 møder i vores paraplyorganisation Sammenslutningen af Senior/Pensionistforening i CO10 samt 1 repræsentantskabsmøde i CO10. Derudover har vi i Sammenslutningen haft 1 møde med CO10,s formandskab, 1 møde med pensionistorganisationerne i AC. Endelig har jeg haft møde med direktøren for Faglige Seniorer.
Men det er noget jeg alt sammen vil komme ind på senere.
Ved årsskiftet var vi 2365 medlemmer, hvilket er en nedgang i forhold til året før, hvor vi var 2416 medlemmer.
Som jeg nævnte i min åbning skyldes nedgangen desværre primært, at rigtig mange af vores medlemmer er gået bort.
Det skal så siges, at vi i årets første 3 mdr. fortsat har haft mange indmeldelser, og vi forventer også flere i årets løb, så jeg tror vi holder skindet på næsen. Og det er jo alt sammen rigtigt glædeligt.
Som jeg nævnte i min åbning har vi desværre måttet sige farvel til Svend Sandberg fra Kreds 4.
Der skal lyde en stor tak til dig, der hvor du nu er.
Herudover har Kreds 3 fået ny formand, idet Hans Jørgen Blicher Lauritzen, har valgt at stoppe sit hverv som kredsformand, men heldigvis er du med her i dag, og jeg vil rette en stor tak til dig for din indsats og engagement gennem dine mange år på posten.
Skal vi give dem en hånd.
Og det betyder jo så, at der heldigvis er kommet nye til.
Så stort velkommen til Jørgen Fisker, Kreds 3 og Johannes Larsen, Kreds 4.
I har noget at leve op til, men det er jeg 100% sikker på, at I også vil gøre.
Stort velkommen til Jer alle, og vi gamle ser frem til et godt samarbejde med Jer.
Politiforbundet
Jeg vil igen i år omtale Landsforeningens samarbejde med Politiforbundet, fordi jeg fortsat er af den mening, at dette samarbejde qua vores medlemskab af CO10 er vigtigt, ikke mindst af hensyn til Landsforeningens rolle i udøvelsen af forhandlingsretten.
Jeg mener fortsat, at det vigtigt at det ikke kommer til at handle om DEM OG OS, og jeg mener det er vigtigt, at tjenestemandspensionister i politiet taler med en stemme, med et talerør.
Vi lægger derfor fortsat stor vægt på, i vores samtaler med Forbundet, at vi fastholder og også udbygger vores samarbejde i relation til bl.a. medlemshvervning, erfaringsudveksling, sikring af en retfærdig regulering af tjenestemandspensionen ved OK-forhandlingerne og ikke mindst sikre et socialt sammenhold med nuværende og tidligere ansatte i politiet.
Dette har vi bl.a. gjort ved at indgå aftale om oprettelse af en arbejdsgruppe, der i den kommende kongresperiode, som løber frem til 2029, løbende skal udbygge og udvikle samarbejdsaftalen på vores fælles kerneområder.
Som jeg nævnte sidste år, er Landsforeningen repræsenteret ved Forbundets Kongres i maj måned i år, og vi har netop fået garanti for at få ordet under eventuelt, hvor vi bl.a. vil kommentere på tjenestemandsbegrebet samt omtale Landsforeningens virke og arbejde.
Vi har ligeledes fået en mundtlig garanti for, at vi dels bliver underrettet om emner, der vedrører pensionerede tjenestemænd samt garanti for deltagelse i udvalgsmøder, når der er emner, der vedrører vores medlemmer.
Overordnet set handler det for Landsforeningen om samarbejde, loyalitet og fremtidssikring.
Jeg vil dog også, som jeg gjorde sidste år, slå fast med syvtommersøm, at ingen af disse samarbejdsrelationer ændrer det faktum, at medlemskabet af Politipensionisternes Landsforening og det fællesskab vi har skabt her, er unikt og at ikke meget kan måle sig med det.
Og vores selvstændighed og vores forhandlingsret er ikke til salg for ussel mammon.
Som jeg nævnte i indledningen har vi afholdt 2 møder med Politiforbundets formand og næstformand samt repræsentanter fra sekretariatet i året som er gået.
Vi havde til begge møde fremsendt en række emner, som vi ønskede at drøfte.
Et vigtigt ting for os har fortsat været medlemshvervning, og vi har i den forbindelse stillet en række forslag til, hvorledes vi i fællesskab kunne fremme det emne.
Det har som bekendt bl.a. betydet, at Politiforbundets hovedbestyrelse, efter indstilling fra Landsforeningen sidste år vedtog, at politiforeningerne i samarbejde med politikredsens ledelse og en lokal repræsentant fra Politipensionisternes Landsforening gennemfører et arrangement for politikredsens kommende tjenestemandspensionister, kort før deres pensionering.
Det er ikke i alle landets politikredse, at disse arrangementer finder sted, hvilket bl.a. skyldes, at der i nogle kredse er geografiske udfordringer, men jeg vil opfordre til, at vores Kredsformænd holder Politiforeningernes formænd op på aftalen, og at arrangementerne så vidt muligt gennemføres.
Vi har som jeg nævnte sidste år foreslået, at der blev afsat tid på de såkaldte Senkarriere- kurser, til en indlæg fra os.
Det kan desværre ikke lade sig gøre, af tidsmæssige hensyn og fordi Politiforbundet ikke er enearrangør af arrangementet.
Vi har imidlertid fået garanti for, at Claus Redder, som står for kurset, gør alt hvad der står i hans magt for at promovere Landsforeningen, og vi ved, at han direkte opfordrer deltagerne om at melde sig ind i Landsforeningen og holde sig orienteret om Landsforeningens arbejde via politipensionisterne.dk.
Som jeg nævnte sidste år har vi udarbejdet en samtykkeerklæring til brug for kommende pensionister, således at hver enkelt kunne give sit samtykke til, at Forbundet eller Politiforeningerne kan udlevere oplysninger, der gør os i stand til at tage kontakt til den enkelte, med henblik på at orientere vedkommende om Landsforeningens arbejde og iværksætte en eventuel indmeldelse. Indtil videre er det Politiforbundets holdning, at den ikke kan bruges, da den er i strid med GDPR-reglerne.
Vi arbejder dog videre med dette, da vi mener, at det er muligt at udarbejde en samtykkeerklæring, der tager højde for Databeskyttelsesloven og Databeskyttelsesforordningen, og det er selvfølgelig noget vi vil tage op i den før nævnte arbejdsgruppe, når den kommer i gang.
Et andet tiltag, som vi arbejder videre med er, at få Politiforbundet overbevist om fordelene ved den Norske Model, som jeg omtalte sidste år.
Indstillingsnotatet desangående, som jeg omtalte sidste år, har været fremsendt til Forbundet.
Vi havde håbet på Forbundets velvilje, men de har indtil videre afvist vores anmodning.
Vi synes dog fortsat, at der er tale om et forslag, der kan være en fordel for begge parter, medlemsmæssigt, så det er ikke opgivet.
Og det er alt sammen noget, som vi også håber at få med i den før nævnte arbejdsgruppe.
Ind imellem har der været tanker om, hvorvidt vi i Landsforeningen skal have en endnu tættere tilknytning til Politiforbundet, hvilket jeg vil rette fokus på under punktet ”Fremtiden” på dagsordenen. Jeg vil derfor henstille til, at venter med en eventuel debat om emnet, under dette punkt.
Lån og Spar
Da Politiforbundet indførte deres Passiv+ og Passiv ordninger for tjenestemandspensionister betød det, at reglerne for at blive fordelskunde i Lån og Spar, ikke gjaldt med mindre man som tjenestemandspensionist var en del af disse ordninger, altså medlemmer hos Politiforbundet.
Det fandt vi i Landsforeningen fuldstændig urimeligt, da det betød, at mange af vores medlemmer fik besked om, at de ikke længere kunne være fordelskunder, da det kun gjaldt medlemmer der var medlem af en medejende organisation under CO10.
Landsforeningen gjorde gældende, at vores medlemmer er fuldgyldige medlemmer af CO10, og at vi ifølge CO10,s og Lån og Spars fælles hjemmeside var berettiget til at kunne forblive/blive fordelskunder, også selv om vi ikke var medlemmer af Politiforbundet.
Bestyrelsen i Lån og Spar er imidlertid af en anden opfattelse, hvilket betyder, at Landsforeningens medlemmer fortsat bliver smidt ud af ordningen.
Vi har igen taget spørgsmålet op med Politiforbundet, der ikke har ændret holdning, idet det efter deres mening er en beslutning, der er truffet i Lån og Spar.
Vi har derfor besluttet at gå direkte til formanden for Lån og Spars bestyrelse, han hedder Gordon Ørskov Madsen, fordi vi er af den overbevisning, at Landsforeningen qua sin status i CO10 er lige så berettiget til at medejer af banken, som CO10,s øvrige organisationer, der øjensynlig alle betragtes som medejere, også selv om de har samme status i CO10 som Landsforeningen.
Vi har i skrivende stund ikke hørt fra Lån og Spar.
CO10
Jeg har i de foregående beretninger gjort rede for Landsforeningens tilhørsforhold til CO10, så det vil jeg også i år undlade at gøre, men dog blot igen sige, at vi har et godt samarbejde i Sammenslutning af Senior/Pensionistforeninger i CO10, hvor vi stort set er enige om, hvorledes vi skal arbejde i medlemmernes interesse, og hvorledes vores tilgang til de øvrige organisationer i CO10, skal være.
Vi fremhæver løbende i CO10.s bestyrelse, at vi med vores godt 6300 medlemmer er den 3. største personalegruppe i CO10 og at vi med vores kontingentbidrag på kr. 400.000 er den 4. største bidragyder blandt centralorganisationens 30 medlemsorganisationer.
Det er vores helt klare holdning, at disse fakta bør give os den retmæssig indflydelse, som vi mener vi er berettiget til.
Og jeg mener virkelig, at vi har gjort os synlige, dels gennem indlæg på CO10,s bestyrelsesmøder og dels gennem indlæg m.v. i CO10,s øvrige forsamlinger, herunder på det årlige repræsentantskabsmøde.
Alt det betyder, at vi har en tro på, at vores forhandlere i CO10 har forstået vores budskab om, at der virkelig skal kæmpes for vores krav til de næste overenskomstforhandlinger.
Men inden jeg kommer frem til de kommende aftaleforhandlinger OK26, vil jeg kort nævne OK24.
OK24
I Sammenslutningen af Senior- og Pensionistforeninger i CO10 og øvrige pensionistorganisationer i CFU, fik vi jo som bekendt ikke vores krav om en retfærdig regulering af tjenestemandspensionerne gennemført.
Men vi gik trods alt ikke tomhændede derfra, da vi jo fik stigninger i vores pension svarende til de generelle lønstigninger, med den største stigning på 5,89% først i perioden med virkning fra den 1. april 2024.
Vi kunne også se frem til en stigning på 1,27% pr. 1. april 2025, men sådan gik det desværre ikke.
De statslige lønninger var åbenbart steget mere end de private, hvilket betød, at den såkaldte reguleringsordning blev udmøntet med et minus på -0,78%.
På grund af nogle tekniske udregninger og forskellige udregningsdatoer betød det, at stigningen pr. 1. april 2025 blev på 0,41%.
I CFU er man uenig med Medarbejder og Kompetencestyrelsen i udregningen, bl.a. fordi man mener, at det ikke er hele det private arbejdsmarkeds lønstigning, der er medregnet, og det er derfor aftalt mellem parterne, at man skal se på udregningen igen til det såkaldte ”Ultimo-møde” i november måned 2025 efter vi har fået vores sidste pensionsstigning ved OK24 på 0,20%.
Til orientering er stigning i tjenestemandspensionen, lrm 29, skalatrin 42 pr. 1. april 2025 på kr. 87,- hvilket svarer til en stigning på 0,43% beregnet med udgangspunkt i pensionen pr. 31.03.24.
Reelt skulle stigning kun have været på 0,41% hvilket svarer til kr. 82,- men af en eller anden grund er det altså det andet beløb, som er gældende.
Om det forholder sig anderledes for andre skalatrin ved jeg ikke, da jeg kun har kunnet tage udgangspunkt i min egen lønseddel.
Men hvorom alting er fokuserer vi nu på
OK26
Og vi fastholder vores krav om at tjenestemandspensionen skal procentreguleres med hvad der svarer til den fulde ramme, afsat til lønformål, altså også indbefattet de midler der afsættes til lokal forhandling.
Vi fastholder ligeledes vores krav om at der skal ske en efterregulering af det efterslæb, som nu er oppe på 2,39%, og som er opstået som følge af, at vi ikke har fået opfyldt det første krav.
Heldigvis er der i CO10 en holdning til, at langt de fleste midler skal afsættes til generelle lønstigninger, og dermed også midler til os tjenestemandspensionister, men i forbindelse med de såkaldte 3-parts forhandlinger, som fandt sted i 2023, hvor bestemte personalegrupper blev tilgodeset med 3 milliarder ekstra lønkroner, blev det også aftalt at et begreb, som man kalder Bæredygtig Fleksibel Løndannelse, skal anvendes ved fremtidige lønforhandlinger.
Bæredygtig Fleksibel Løndannelse er efter min mening et effektivt ledelsesværktøj, og jeg fatter ikke at de faglige organisationer, som var med til 3-parts forhandlingerne er gået med til noget sådant. Og jeg skal lige sige, at de statslige forhandlingsorganisationer, CFU, ikke er med i aftalen, men det ligger fast, at vi alligevel bliver ramt af den.
BFL forudsætter, at langt flere midler afsættes til lokale individuelle forhandlinger inden for det offentlige område og det forudsætter at man forud for kommende aftaleforhandlinger rent faktisk har bestemt, hvad mange af midlerne skal anvendes til.
I Sammenslutningen i CO10 mener vi, at dette er et massivt angreb på Den Danske Model, da det er et faktum, at regeringen, som ikke har noget at gøre forud for overenskomstforhandlingerne, allerede har blandet sig, da de var en del af de føromtalte 3-partsforhandlinger.
Og hvis de får magt som de har agt vil det betyde at der afsættes langt færre midler til generelle lønstigninger, og dermed mindre til os tjenestemandspensionister.
Som jeg nævnte før, var bl.a. CO10 ikke med i aftalen, og de fastholder, at BFL ikke er en rose, der er groet i deres have, og det er derfor fortsat holdningen i CO10, at aftalemidlerne skal komme så mange som muligt til gode.
I Sammenslutning forsøger vi at holde gryden i kog for at promovere vores krav. Vi har derfor sat en række initiativer i gang.
Vi forsøger at overbevise de øvrige organisationer i CO10 om fordelene ved at få gennemført vores krav.
Og jeg tror faktisk, at vi har fået overbevist vores forhandlere i CO10 om at de skal arbejde for at få vores krav gennemført.
Vi forsøger at få vores forhandlere i CFU overbevist om at de skal arbejde på at få vores krav gennemført, og det gør vi bl.a. ved at arbejde sammen med CFU,s øvrige pensionistorganisationer, ligesom vi gjorde ved OK24.
Vi forsøger at få Medarbejder og Kompetencestyrelsen overbevist, og det gør vi bl.a. ved, at vi har fremsendt et brev til direktøren for Styrelsen, hvor vi argumenterer for vores krav.
Vi forsøger at få lønningsrådet overbevist om vigtigheden af at få vores krav gennemført, og det gør vi ved, på et senere tidspunkt af fremsende sammen brev til medlemmerne af Rådet.
Lønningsrådet består både af Folketingspolitikere og formændene fra Centralorganisationerne, og er dem, der i sidste ende skal godkende og anbefale resultatet af forhandlingerne af vores krav.
Endelig forsøger vi i Landsforeningen gennem artikler i fagbladet Dansk Politi, at gøre opmærksom på, at vi kæmper for at bevare vores realløn og købekraft ved at skabe en retfærdig regulering af såvel tjenestemandspensionen, men bestemt også i forhold til Folkepensionen.
Vores krav skal være indsendt til CO10 inden den 1. september 2025
Reguleringsordningen
Som jeg nævnte sidste år vil reguleringsordningsprocent blive udregnet efter andre principper end hidtil.
Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at gennemskue disse udregningsmetoder – for at sige det rent ud – jeg har ikke en disse forstand på det, men jeg forleder mig til dem, der siges at have forstand på det, og de siger, at det ny standardberegnede lønindeks er en fordel for os, når reguleringsprocenten skal udregnes.
Og rent faktisk er den seneste reguleringsprocent udregnet efter det nye standardberegnede lønindeks, og ifølge CO10 ville procenten efter det gamle indeks have været på -1,14% i stedet for -0,78%.
Selv om reguleringsprocenter var negativ denne gang er jeg stadig tilhænger af, at vi har en reguleringsordning, hvilket også er holdningen i CO10.
Faglige Seniorer:
Nu nævnte jeg tidligere i forbindelse med OK26 samarbejde med andre organisationer, men Landsforeningen arbejder faktisk også på at opnå kollektivt medlemskab af Faglige Seniorer, som er en landsdækkende paraplyorganisation med over 260.000 medlemmer.
Det er hovedbestyrelsen opfattelse, at et sådant medlemskab kan være til fordel for vores medlemmer, både af hensyn til en række gode medlemsfordele, men også i relation til vores faglige arbejde, hvor vi f.eks. kunne indgå i et udbygget samarbejde med andre tjenestemandspensionistorganisationer, som allerede nu er medlemmer hos Faglige Seniorer, men også i relation til en forbedret regulering af folkepensionen, herunder de for en tjenestemandspensionist fuldstændig urimelige modregningsregler.
Arbejdet med en sådan konstellation er imidlertid kommet så sent i gang, at vi ikke kan nå at få gennemarbejdet materialet i indeværende generalforsamlingsperiode, så vi er nødt til at udskyde beslutningen om eventuelt medlemskab til Generalforsamlingen i 2026.
Så det vil I høre mere om på et senere tidspunkt.
Folkepension:
Jeg redegjorde sidste år for indholdet i et borgerforslag fra Faglige Seniorer, bl.a. det uretfærdige i, at Folkepensionen reguleres med 2 års forsinkelse i forhold til stigninger i lønindekset på arbejdsmarkedet, hvilket jo bl.a. betyder, at folkepensionister hele tiden halter bagefter i forhold til købekraft.
Det er ganske enkelt en uhørt forskelsbehandling og mangel på rettidig omhu.
Disse og andre uretfærdigheder, der rammer mennesker, når de pensioneres synes jeg, at også vi skal gøre noget ved. Og det kan vi måske blive styrket i, hvis vi bliver medlem af Faglige Seniorer.
Hjemmesiden
Jeg nævnte sidste år, at vi via hjemmesiden forsøger at gøre opmærksom på det arbejde vi gør for vores medlemmer, herunder bl.a. skrivelsen
”Derfor giver det mening, at være medlem af Politipensionisternes Landsforening”
Denne skrivelse er blevet ajourført, og vil blive bragt i næste nummer af fagbladet Dansk Politi. Jeg vil igen opfordre til, at vi alle gør en indsats for at synliggøre hjemmesiden, også overfor de pensionister vi kender, men som ikke er medlemmer.
I øvrigt er hjemmesiden bragt up to date, så den er blevet lidt mere overskuelig.
Fremtiden
Til slut vil jeg sige, som jeg også sagde sidste år, at fremtiden for Politipensionisternes Landsforening tegner lys. Jeg synes, at vi i året som er gået, er blevet sat på landkortet, nu også i forbindelse med OK26 og i CO10,s organisation. Jeg tror og håber på, at vi kan få noget ud af det potentiale vi rent medlemsmæssigt har, ligesom jeg tror på resultater i forhold til de forskellige forhandlinger vi har gang i, og selv om jeg også nogle gange kan have min tvivl, beholder jeg min optimisme i alle disse forhold.
Jeg håber og tror på, at vi får noget ud af vores bestræbelser på at øge vores synlighed og indflydelse.
Fremmødet i dag og det store arbejde og engagement der foregår i Kredsene er også et godt tegn.
Jeg vil på Landsforeningens vegne takke vores medlemmer, alle vores tillidsfolk ude i kredsene, Kredsformændene, forretningsudvalget samt revisorer og revisorsuppleanter for det store arbejde I har gjort i det forgangne år.
Og med disse ord overgiver jeg beretningen til Generalforsamlingen.
Mogens Winding
Formand for Politipensionisternes Landsforening