Det begyndte som en tanke

Artikelindeks

 "Det startede som en tanke"

Politipensionisternes Landsforening er på vej mod de 25 år.
Harald Olesen, der var en af initiativtagerne, fortæller om den spæde begyndelse.
Af Povl Rasmussen, redaktør Statspensionisten

 Et par år efter sin pensionering fra politiet i oktober 1990 flyttede tidligere politiinspektør Harald Olesen fra Søborg til et villakvarter i udkanten af Assens, hvor han en sommerdag i august 2014 åbnede døren for et interview om fortællingen om Politipensionisternes Landsforening.

Harald Olesen fylder 90 år til marts 2015, og samme år kan han også holde 25-års jubilæum som pensionist.
– Tiden er jo gået, og jeg er nok ikke så skarp i hovedet mere, så det er sikkert ikke så meget, jeg kan bidrage med, byder Harald Olesen velkommen med sin sædvanlige lune.
Men i løbet af samtalen viser det sig, at hans manglende evne til at huske navne eller bestemte begivenheder og datoer, ikke afviger væsentligt fra langt yngre mennesker.

Tiden før

Harald Graves Olesen så første gang dagens lys den 23. marts 1925 i Odder, hvor han også voksede op og gik i både kommune- og realskole, som han afsluttede med en mellemskoleeksamen.
Den 1. april 1940 kom han i lære som bygningsmaler hos en malermester i Odder. Han blev udlært i 1944.
I 1951 gik han med en kollega på en byggeplads i Odder, hvor de havde noget malerarbejde på et nybyggeri. De havde en stærk fornemmelse af, at de ville blive arbejdsløse, når de var færdige med opgaven.
– Hvorfor prøver du ikke at søge noget fast arbejde? spurgte kollegaen, der selv tidligere havde været i fængselsvæsenet, men som var stoppet, da det ikke var noget for ham, – men derfor kan det da godt være, at det er noget for dig. Fast arbejde og fast løn.
Harald Olesen gik og overvejede det nogen tid, og blev så enig med sin daværende kone om, at det måske var noget.
Han var ikke klar over, hvor han skulle henvende sig, så han gik hen på den lokale politistation, og i ekspeditionen stod stationsleder Frederik Nielsen, der var nabo til hans forældre.
Harald Olesen spurgte efter et ansøgningsskema til fængselsvæsenet.
– Fængselsvæsenet! Du skal kraftedme ikke gå rundt og rasle med nøgler. Skal du være noget, skal det være politimand. Og her har du et ansøgningsskema.
Værsgo min herre!
– En noget bramfri herre, denne Frederik Nielsen, men jeg har takket ham og Vorherre mange gange for, at han fik mig ind i politiet.

SE KREDSENE PÅ KORT

SE KREDSENE PÅ KORT

Se Danmarks kort med kredsinddelinger, og med kredsnummer.
Vælg info og få mere information om kredsene.
Se hurtig klik for oplysninger om kredsbestyrelsen

Find det her...

NYT FRA KREDSENE

NYT FRA KREDSENE

Se det seneste nyt fra alle kredsene.
Vælg din kreds, eller vælg en anden kreds nyhedsindslag

 

Find det her...